Mereu ne-am dorit să aflăm poveștile din spatele pregătirilor pentru mersul la vânătoare. Astfel, avem plăcerea de a-ți prezenta un interviu captivant cu Ceaușu Ioan, un pasionat de vânătoare cu o experiență de 3 ani în acest domeniu.
Încă de mic, Ioan a fost înconjurat de vânători, de la unchii săi și prieteni până la vecinul său, alături de care merge și astăzi la vânătoare. Chemarea naturii a fost mereu prezentă în viața lui, ca și cum ar fi crescut în acest mediu. Pasiunea sa pentru vânătoare nu a apărut dintr-o dată, ci a fost o evoluție naturală a iubirii sale pentru natură.
În cazul în care și tu ești începător în arta vânatului, sperăm ca acest interviu să te ajute pentru a-ți răspunde la întrebări.
Î: Cum a început pasiunea ta pentru vânătoare și ce te-a atras inițial în această activitate?
R: Am crescut înconjurat de vânători – de la unchii mei, la prieteni și chiar vecini, cu care încă mai merg la vânătoare. Încă de când eram mic, am simțit chemarea naturii. Nu a fost o decizie bruscă să îmi placă vânătoarea (ca și cum deodată, într-o zi, am zis „gata, îmi place vânătoarea”). A fost ceva ce a venit natural, pe măsură ce am crescut în acest mediu. Am avut contact cu vânătoarea de la o vârstă fragedă. Pasiunea mea a început cu dragostea pentru natură și, treptat, s-a extins și către vânătoare.
Î: Cât de des mergi la vânătoare?
R: Ori de câte ori este posibilitatea și atunci când se organizează vânători colective. Nu există o rutină. În ceea ce ține de tipul de vânat, prefer vânatul mic (ex: fazan, prepelițe, iepure, etc.)
Î: Care sunt cele mai mari provocări pe care le-ai întâlnit în timpul vânătorii și cum le-ai depășit? Ne poți oferi un exemplu de situație?
R: Cea mai mare provocare ar fi gerul. Dacă de caniculă te ferești, gerul ține toată ziua. Spre exemplu, am fost la o vânătoare de iepuri cu grupa G., în luna ianuarie, când tu ești la 2,3 km distanță de mașină, în mijlocul câmpului, supus crivățului. Cum depășești? Îmbrăcăminte adecvată, dacă ești aproape de mașină, te mai sui, te mai încălzești și continui.
Î: Care este cel mai prețios trofeu pe care l-ai obținut? Ai putea să împărtășești mai multe detalii?
R: Cel mai mare trofeu obținut este o coadă de fazan de 62 cm (majoritatea având cca. 50 cm). Luna februarie, pe un fond de vânătoare AVPS.
Î: Ce echipament consideri că este absolut necesar pentru o vânătoare de succes?
R: O armă potrivită este esențială. Imediat după aceasta, vine echipamentul, în special îmbrăcămintea și, mai ales, încălțămintea. Din propria mea experiență, aș pune încălțămintea pe primul loc, deoarece este extrem de importantă pentru a avea aderență, a fi impermeabilă și a oferi căldură, având în vedere cât de mult trebuie să mergi. Alte echipamente ar fi chemătoare (pentru rate de ex.). Câinele este absolut necesar deoarece fără el te duci degeaba la vânătoare de păsări.
Î: Ce metode de vânătoare preferi?
R: Prefer vânatul la sărite (sau la picior) cu câine (de preferat brac german sau prepelicar Breton/ Câini de aret și de aport). Este o metodă sportivă spectaculoasă, pentru că nu știi de unde poate sări. Adrenalină și suspans.
Î: Care sunt regulile și etica pe care le respecți întotdeauna în timpul unei vânători?
R: Toate regulile sunt scrise în cartea „Cod de Etică Vânătorească” de Neculai Șelaru. Este cel mai complet și complex ghid, ce acoperă absolut tot ceea ce ține de etică. Nu aleg să respect ceva, ci absolut tot ce este specificat în cartea menționată. Regulile: atenția la armă (arma tot timpul asigurată în timpul vânătorii, se încarcă după ce intrăm în teren/ la locul de vânătoare, ne comportăm ca și cum ar fi încărcată chiar și atunci când este descărcată). Responsabilitatea mă descrie. Respect legislația cu atenție deosebită și toate regulile etice cu strictețe.
Iată din carte câteva exemple din carte:
„Respect întocmai perioadele, metodele și mijloacele de vânătoare autorizate, precum și limitele teritoriului de vânătoare.”
„Nu lega plăcerea vânătorii de reușita cantitativă și de caracterul sportiv în care s-a desfășurat; cel mai bun vânător nu este cel ce a realizat cel mai mare tablou vânătoresc, ci acela care a știut să vâneze ”elegant”, adică sportiv și în deplină concordanță cu etica vânătorească.”
Î: Ce sfaturi ai pentru cei care doresc să înceapă să vâneze?
R: În primul rând să fii pregătit să respecți cu strictețe regulile și etica. Să te pregătești ca atunci când ajungi pe teren sa identifici corect vânatul. Chiar și după ce ajungi vânător, să nu te oprești din învățat, din a acumula informații. Foarte mare accent pe partea teoretică, să cunoască cu strictețe legile. Partea aplicativă se învață pe parcurs. Să nu strice imaginea vânătorului, în sensul să nu se apuce de vânătoare doar pentru vânat, ci pentru pasiune.
Î: Care sunt cele mai importante lecții pe care le-ai învățat din experiențele tale de vânătoare?
R: „Cel mai de preț trofeu al vânătorii este prietenia”. Dacă nu ai găsit vânat, nu înseamnă că trebuie să te superi. Sau dacă alții au avut success și tu nu, la o partidă de vânătoare. Nu te critică/judecă nimeni. Nu, nu trebuie să te superi. Importantă este ieșirea în natură cu prietenii, oamenii, vibe-ul.
Î: Care este cea mai mare greșeală pe care ai făcut-o în timpul unei vânători și ce ai învățat din acea experiență?
R: Având în vedere pregătirea ca la carte și atenția sporită, pot spune că nu am făcut nicio greșeală majoră. Totuși, a existat o situație neașteptată: nu am anticipat corect starea unui drum către locul de vânătoare. Când am intrat cu mașina pe acel drum, am fost aproape să rămân împotmolit. Deși am reușit să trec, a fost o lecție importantă. Asta ar fi singura greșeală notabilă.
Î: Ai avut vreodată o experiență în care ai fost impresionat de inteligența sau de comportamentul unei specii de vânat? Dacă da, poți să împărtășești acea experiență?
R: Da, vulpe și fazan. Spre exemplu la fazan, care stă nemișcat până ajungi să dai cu piciorul în el. Treci pe lângă el și stă nemișcat. Aici reamintesc importanța de a avea câine/câini la vânătoarea la sărite, că îl găsește după miros (de aia fără câine nu ai ce face, că treci pe lângă el și nu zboară). Nu știu dacă este neapărat inteligența, cât instinctul de conservare. Iepurele spre exemplu, la fel face: îl vezi că aleargă înspre tine și deodată dispare, se pitește. Gâsca spre exemplu face câteva cercuri în aer până se se așeze. Se uită atent. Spre exemplu, dacă pe un teren de grâu nu este nimic, iar tu te duci seara să pui un ballot de paie, a doua zi, gâsca nu mai vine acolo. Este foarte suspicioasă. Dacă se modifică ceva, nu mai vine.
Î: Care sunt cele mai importante aspecte pe care le iei în considerare atunci când alegi locația și momentul pentru o vânătoare?
R: Păi, locuri unde sunt apă și mâncare pentru vânat. Prezența culturilor cum ar fi grâul, întrucât aici găsești fazani, prepelițe, etc. În ceea ce ține de momentul zilei, dimineața în special. Nu mă duc undeva unde este doar iarbă și atât, adică să fie mai variat. Depinde ce vânezi: dacă e la prepelițe, fazani atunci este grâul, iar dacă este la iepuri este arătura, iarbă înaltă.
Î: Ce îți place cel mai mult la vânătoare – procesul de urmărire și anticipare sau momentul focului și capturării prăzii?
R: Îmi plac în mod egal ambele. Cu toate că au fost momente în care nu am găsit vânat, îmi plac foarte mult ieșirea și conectarea cu natura, descoperirea de locații noi, cu răsăritul soarelui. Toate momentele își au farmecul lor: de la ieșirea din casă până la acțiunea propriu-zisă.
„Vă mulțumim pentru interviul acordat!”
Sfaturile practice, de la importanța echipamentului adecvat până la necesitatea unui câine bine antrenat, sunt esențiale pentru orice începător. Prin împărtășirea experiențelor, sperăm ca acest interviu să te inspire și să te motiveze pentru a te pregăti temeinic să-ți urmezi pasiunea cu dedicare și respect pentru natură.
Astfel, vânătoarea nu înseamnă doar capturarea prăzii, ci și o conexiune profundă cu natura, o înțelegere a mediului înconjurător și o disciplină care îmbină pasiunea cu respectul. Este o călătorie continuă de învățare și autodepășire. Dacă ai nevoie de echipament, intră pe site-ul nostru și alege accesoriile potrivite pentru tine!