carne vânat

Carnea de vânat îți dă bătăi de cap? Cu siguranță dedici mult timp și efort pentru a asigura că animalul vânat este într-o stare optimă. Mândria și satisfacția de a obține un produs de calitate, precum și preparatele delicioase rezultate sunt motivațiile principale. 

Dacă ești novice în arta vânatului, uite aspectele de care să ții cont atunci când procesezi carnea de vânat:

Ține cont de tipul de vânat.

Calitatea cărnii este influențată de tipul de vânat. Un animal vânat în afara sezonului de vânătoare colectivă are de obicei o carne de calitate superioară față de unul prins în timpul vânătorii colective. În vânătoarea colectivă, nivelul de stres al animalelor este crescut, ceea ce duce la o calitate inferioară a cărnii, deoarece nivelul ridicat de glicogen din mușchii lor, utilizat drept sursă de energie, este excesiv.

Pune pe primul loc igiena și curățarea rapidă a prăzii.

Eviscerarea trebuie realizată imediat după capturare pentru a preveni deteriorarea cărnii. Este esențial să ai la îndemână apă curată pentru spălarea mâinilor și a instrumentelor. Manipularea incorectă a organelor interne poate contamina carnea, deci precizia și igiena sunt pe primul loc. Evită utilizarea unor instrumente murdare care pot compromite calitatea cărnii.

Ai grijă la temperatura de răcire a cărnii de vânat.

După eviscerare și curățare, carnea trebuie răcită cât mai repede. Temperatura ideală pentru răcire este între 0°C și +1°C. Maturarea în camere frigorifice contribuie semnificativ la îmbunătățirea calității cărnii. Timpul de răcire variază în funcție de tipul și dimensiunea animalului: pentru căprioare este necesar un minim de 36-48 de ore, iar pentru cerbi și mistreți 48-96 de ore.

Folosește mănuși de protecție! 

Jupuirea se realizează cu ajutorul mănușilor de protecție și a unui cuțit ascuțit, pentru a preveni contaminarea cărnii cu impurități din piele. După jupuire, carnea trebuie curățată corespunzător înainte de a fi tranșată.

Folosește pungi speciale pentru a pune carnea la congelator. 

Carnea trebuie tranșată în porții și porționată pentru congelare. Metoda tradițională implică folosirea pungilor pentru congelator, dar vidarea în pungi speciale este o opțiune mai modernă și eficientă. Vidarea ajută la menținerea prospețimii și gustului pentru o perioadă mai lungă de timp. Carnea astfel procesată este ideală pentru diverse preparate, de la gulaș la grătar și la mese festive.

Respectă normele de igienă

Toate operațiunile trebuie efectuate într-un mediu curat și igienic, folosind unelte sterilizate. Mănușile de cauciuc și șorțul de măcelar sunt esențiale, la fel ca apa curată pentru spălare.

Drept recomandări, pentru rețete și preparate, ține cont de faptul că:

Vânatul mic: Carnea de iepure sau fazan poate fi preparată la cuptor sau pe grătar, oferind o aromă delicată.

Vânatul mare: Carnea de mistreț sau căprioară este excelentă pentru tocane, fripturi sau preparate afumate.

De la vânat la preparat nu e cale lungă, dar trebuie să fii pregătit cu echipamentul potrivit. Așadar, intră pe site-ul nostru, unde vei găsi o gamă variată de produse, care cuprinde totul, de la lanterne la echipamente specializate, și achiziționează tot ce ai nevoie pentru o vânătoare reușită.

Permisul de vânătoare – cum îl obții? 

Vânătoarea a devenit în timp o pasiune și chiar un mod de viață. Însă, pentru a practica această activitate în mod legal și responsabil în România, este necesar să deții un permis de vânătoare și permisul de port-armă.

Recomandări pentru începători în vânătoare – Cum să începi cu dreptul

Nu știi cu ce se mănâncă primii pași în vânătoare? Ești în locul potrivit! Fiind la început de drum, până și alegerea echipamentului potrivit poate părea ca o căutare a acului în carul cu fân. Avem dreptate? Înainte de toate, obține permisul de vânătoare. Poți citi...

Top 3 momente memorabile de vânătoare din filme și seriale

În lumea cinematografiei, vânătoarea a fost adesea un subiect destul de complex pentru dezvoltarea personajelor și evidențierea abilităților de supraviețuire. De-a lungul anilor, numeroase filme și seriale au prezentat scene memorabile de vânătoare, oferind fanilor...

Lanterna de cap VS. lanterna clasică. Ce preferi? 

Lanternă de cap vs lanternă clasică: Pentru ce ar trebui să optezi în funcție de situație?

 Top 5 accesorii esențiale pentru vânătoare

Ai început deja pregătirile pentru viitoarea sesiune de vânătoare? Uite aici top 5 accesorii pe care trebuie să te asiguri că le ai:  1. Camere cu termoviziune Aceste camere utilizează senzori specializați care detectează radiația infraroșie emisă de obiecte și...

Interviu cu Ceaușu Ioan: pasiunea pentru vânătoare

Mereu ne-am dorit să aflăm poveștile din spatele pregătirilor pentru mersul la vânătoare. Astfel, avem plăcerea de a-ți prezenta un interviu captivant cu Ceaușu Ioan, un pasionat de vânătoare cu o experiență de 3 ani în acest domeniu.  Încă de mic, Ioan a fost...
X
0
    0
    Cosul meu
    Cosul tau este golInapoi la magazin