Vânătoarea a devenit în timp o pasiune și chiar un mod de viață. Însă, pentru a practica această activitate în mod legal și responsabil în România, este necesar să deții un permis de vânătoare și permisul de port-armă.

Cum faci rost de un permis de vânătoare?

I. Înscrie-te într-o asociație

Primul pas către obținerea permisului de vânătoare este să te înscrii într-o asociație de vânătoare locală, care este afiliată la Asociația Generală a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AGVPS). Această afiliere te ajută să beneficiezi de instruirea și suportul necesare în procesul de obținere a permisului de vânătoare. Taxa anuală pentru membru într-o asociație de vânătoare este de aproximativ 800 de lei.

II. Devii novice în practică

După ce te-ai înscris în asociația locală de vânătoare, vei trece printr-o perioadă de stagiatură pentru a dobândi permisul de vânătoare. Această perioadă de stagiatură durează, în mod obișnuit, un an și este concepută pentru a-ți oferi cunoștințele și aptitudinile necesare pentru a deveni un vânător responsabil și informat. 

În timpul stagiaturii, vei învăța teoria vânătorii, vei participa la acțiuni practice de vânătoare și vei primi instrucțiuni privind mânuirea armelor de vânătoare: 

 • trei acțiuni de vânătoare; 
 • instruire practică privind portul și mânuirea armei de vânătoare; 
 • o ședință de tragere cu arma de vânătoare la punct fix și la talere.

 La finalul stagiaturii, vei primi o recomandare de absolvire din partea asociației de vânătoare.

III. Participă la examen pentru permisul de vânătoare

După absolvirea stagiaturii, vei fi eligibil să susții examenul pentru permisul de vânătoare. Acest examen constă într-un test-grilă format din 30 de întrebări, care acoperă diverse aspecte ale vânătorii, inclusiv legislația în vigoare, habitatul și comportamentul animalelor sălbatice, precum și măsuri de siguranță. 

Pentru a te înscrie la examen, va trebui să prezinți o serie de documente, printre care: 

 • actul de identitate; 
 • comunicarea de la conducerea asociației; 
 • cererea de înscriere la examen; 
 • cazierul judiciar;
 • fișa medicală;
 • fișa de stagiatură avizată.

IV. Obține permisul de port-armă

Pe baza permisului de vânătoare obținut, poți solicita permisul de port-armă. Înainte de a obține acest permis, va trebui să treci printr-un curs de cunoaștere a armamentului și să efectuezi o serie de consultații medicale pentru fișa de port-armă. 

Aceste consultații includ examinări medicale în specialități precum Medicină Internă, ORL, Oftalmologie, Ortopedie/Chirurgie, Neurologie și Psihiatrie. 

După ce toate aceste condiții sunt îndeplinite, Poliția Română vă va elibera permisul de port-armă, care este valabilă timp de 5 ani.

Să fim sinceri, știm că obținerea permisului de vânătoare este un proces pentru care îți trebuie multă răbdare. Dar poți lua asta ca exercițiu pentru când vei aștepta prada să apară, pitit prin tufiș. Nu trebuie să te lași descurajat de pași. Atunci când te simți copleșit de toată această birocrație, cere sfatul unor vânători cu experiență și urmărește Optic House pentru mai multe sfaturi vânătorești! 

Top 3 momente memorabile de vânătoare din filme și seriale

În lumea cinematografiei, vânătoarea a fost adesea un subiect destul de complex pentru dezvoltarea personajelor și evidențierea abilităților de supraviețuire. De-a lungul anilor, numeroase filme și seriale au prezentat scene memorabile de vânătoare, oferind fanilor...

 Top 5 accesorii esențiale pentru vânătoare

Ai început deja pregătirile pentru viitoarea sesiune de vânătoare? Uite aici top 5 accesorii pe care trebuie să te asiguri că le ai:  1. Camere cu termoviziune Aceste camere utilizează senzori specializați care detectează radiația infraroșie emisă de obiecte și...

Carnea de vânat: sfaturi pentru procesare

Carnea de vânat îți dă bătăi de cap? Cu siguranță dedici mult timp și efort pentru a asigura că animalul vânat este într-o stare optimă. Mândria și satisfacția de a obține un produs de calitate, precum și preparatele delicioase rezultate sunt motivațiile principale. ...

Interviu cu Ceaușu Ioan: pasiunea pentru vânătoare

Mereu ne-am dorit să aflăm poveștile din spatele pregătirilor pentru mersul la vânătoare. Astfel, avem plăcerea de a-ți prezenta un interviu captivant cu Ceaușu Ioan, un pasionat de vânătoare cu o experiență de 3 ani în acest domeniu.  Încă de mic, Ioan a fost...

Recomandări pentru începători în vânătoare – Cum să începi cu dreptul

Nu știi cu ce se mănâncă primii pași în vânătoare? Ești în locul potrivit! Fiind la început de drum, până și alegerea echipamentului potrivit poate părea ca o căutare a acului în carul cu fân. Avem dreptate? Înainte de toate, obține permisul de vânătoare. Poți citi...

Lanterna de cap VS. lanterna clasică. Ce preferi? 

Lanternă de cap vs lanternă clasică: Pentru ce ar trebui să optezi în funcție de situație?

X
0
  0
  Cosul meu
  Cosul tau este golInapoi la magazin